Ajankohtaista

Ylläs-Levi hiihdetään Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemissa

Tunturien raikkaimmat huiput. Hengitä maailman puhtainta ilmaa ja koe ympärilläsi tunturimaiseman avaruus. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston monipuoliset retkeilyreitit vievät helposti huipulta huipulle ja tunnelmallisille tulentekopaikoille. Liikut, lepäät ja lomailet Lapin luonnon ihmeiden ja hyvien palvelujen ympäröimänä.

Hiihtoa Äkäslompolossa tunturimaisemissa

Tunturi-Lappiin – Enontekiön, Kittilän, Kolarin ja Muonion alueelle -sijoittuva Suomen kolmanneksi suurin kansallispuisto kattaa 102 000 ha ainutlaatuista tunturi-, metsä- ja suoluontoa.

Pallastuntureiden silhuetti on valittu yhdeksi Suomen kansallismaisemista. Maiseman läpi kulkee legendaarinen Hetta-Pallas-vaellusreitti (55 km), joka on Suomen vanhin merkitty vaellusreitti. Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa hoitaa Metsähallitus.

Alueella on suojeltu luonnon monimuotoisuutta jo vuodesta 1938 lähtien, jolloin perustettiin Pallas-Ounastunturin kansallispuisto. Sen luomille perustoille sekä Ylläs-Aakenustunturin suojelualueelle rakentui vuonna 2005 uusi, uljas Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Kansallispuiston kolmea ympärivuotisesti toimivaa luontokeskusta ja lukuisia eläviä kyliä palveluineen yhdistää Tuntureiden tie.

Yllästunturin luontokeskus Kellokas ja taustalla Kesänkitunturi

Siinä missä kansallispuistot ovat ikkunoita Suomen luontoon, ovat luontokeskukset näyttelyineen ikkunoita niin kansallispuiston luontoon kuin myös seudun kulttuuriin.

Kansallispuiston pohjoisin osa sijaitsee saamelaisten kotiseutualueella, Enontekiöllä ja eteläisin osa Kolarin Ylläksellä peräpohjalaisen kulttuurin vaikutuspiirissä. Tunturi-Lapin luontokeskuksen päänäyttely Enontekiön Hetassa ja Luontokeskus Kellokkaan näyttely Ylläksellä kertovat miten pohjoinen luonto on muovannut ihmisen elon arkea ja juhlaa. Suomen vanhin luontokeskus ja kokoelma alueen eläimiä sekä lintuja löytyvät kansallispuiston sydämestä Pallastuntureilta.

Lisätietoa kansallispuiston palveluista, tapahtumista, lukuisista laduista, poluista, laavuista ja tuvista saa Yllästunturin Luontokeskus Kellokkaasta ja netistä sekä muista luontokeskuksista.

Tervetuloa virkistymään kansallispuistoon!