Oma kilpailukauteni on jo täydessä vauhdissa ja voin vain toivoa, että kausi saadaan vietyä kunnialla loppuun. Suomi on yksi parhaimmista paikoista elää tällä hetkellä ja on hyvä muistaa, että me kaikki voimme omilla valinnoillamme myös vaikuttaa siihen jatkossa.
Ylläs-Levi hiihto on varmasti monilla kuntoilijoilla kirjoitettu isoilla kirjaimilla kalenteriin. Norja ja Ruotsi ovat olleet jo vuosikausia edelläkävijöitä pitkien hiihtomatkojen tapahtumissa ja vihdoin myös Suomi on saanut kilpailutapahtuman Visma Ski Classic -sarjaan, joka hiihdetään vaativissa ja ennen kaikkea upeissa Yllläksen ja Levin maastoissa. Huhtikuussa Lappi on parhaimmillaan ja osallistujat pääsevät nauttimaan kevät Lapin parhaudesta. Kuntoilijan kannalta huhtikuu on parasta aikaa myös sen vuoksi, että talven aikana on varmasti ehtinyt hiihtämään, vaikka asuisit eteläisimmässä Suomessa.
Jokainen kuntoilija tai aktiivihiihtäjä luonnollisesti valmistautuu tapahtumaan omista lähtökohdista, riippuen paljon siitä mitkä ovat tavoitteet ja kuinka paljon on aikaa käytettävissä valmistautumiseen. Olen itse hiihtänyt paljon myös pitkien matkojen kilpailuja, vaikka usein maailmancupin ohjelma ei sitä ole mahdollistanutkaan. Vuonna 2013 voitin jopa FIS Marathon -sarjan, kun osallistuin kolmeen kilpailuun ja voitin ne kaikki. Olen osallistunut myös muutamaan Ski Classic -tapahtumaan pelkästään tasatyöntäen, joten tiedän miten vaativaa se on, vaikka olenkin harjoitellut koko ikäni hiihtoa.
Valmistautuminen tapahtumaan
Kun haluaa valmistautua Ylläs-Levi hiihtoon on erittäin tärkeä muistaa jo vanha sananlasku: ”ei se matka tapa vaan vauhti”. Omalla valmistautumisella voi sitten mahdollistaa kovemmatkin tavoitteet tapahtumaan. Vaikka en olekkaan valmentaja, niin haluan kokemusteni kautta antaa muutamia tärkeitä neuvoja Ylläs-Levi hiihtoon valmistautuville ja valmentajani Toni Roponen on erikseen tehnyt tarkemmat harjoitusohjelmat valmistautumiseen. Oleellista on tietenkin heti muistaa, että Ylläs-Levi tapahtuma hiihdetään perinteisellä tavalla.
Ritun vinkit:
- Aloita valmistautuminen ajoissa, jos mahdollista. Ei tarkoita pelkästään lumella hankittua kuntoa
- Pitkillä matkoilla pitää juoda nestettä paljon, joten on tärkeää, että opetat elimistön ottamaan nestettä vastaan jo ennen tapahtumaa. Eli pidä juomaa mukana lenkeillä jatkuvasti, vaikka lenkit olisivatkin lyhyitä.
- Pitkillä matkoilla tarvitaan hyvää rasva-aineenvaihtoa, joten on tärkeä tehdä kerran viikossa todella rauhallinen pitempi harjoitus. Riippuen tavoitteista 2-4 h.
- Vaikka et hiihtäisikään matkaa tasatyönnöllä, kuten parhaat hiihtäjät, niin kannattaa harjoitella paljon myös tasatyöntöä, koska usein käsistä loppuu voimat pitkillä matkoilla.
- Nautit tapahtumasta paljon enemmän, jos valmistautdut siihen hyvin. Luonnollisesti jokaisella on omat tavoitteet ja mahdollisuudet, mutta omien aikataulujen puitteissa hyvä valmistautuminen antaa varmasti hienomman kokemuksen tapahtumasta.
- Yhdessä valmistautuminen: Yhteiset tavoitteet usein motivoivat, eli houkuttele kaveri mukaan ja valmistautukaan yhdessä.
Eli ei muuta kuin ylös, ulos ja lenkille!
Toivon, että tekin löydätte harjoittelun nautinnon ja saatte henkistä voimaa ulkonaliikkumisesta.
Don’t call it a dream. Call it a plan.
Teksti: Riitti-Liisa Roponen