Ajankohtaista

Alkukauden harjoittelu Ylläs-Levi Hiihtoon – Riitta-Liisa Roposen vinkit!

Hiihtokausi on pyörähtänyt käyntiin jo monessa eri paikassa Suomea säilölumilatujen turvin. Itse aloitin ensilumilla jo lokakuun alussa täällä Levillä. Avajaisviikonloppuna olikin jo mukavasti pöhinää Ylläs-Levi Hiihdon merkeissä, kun kisattiin leikkimielinen Ylläs-Levi Powered by Fischer -sprinttikisa. Kaikille osallistuneille, Levin kausikortin ostaneille, oli luvassa ilmainen osallistuminen Ylläs-Levi hiihtoon keväällä 2025. Osallistujia oli lopulta kymmeniä! Ensi kauden Ylläs-Levi Hiihto (4.-5.4.2025) onkin historiallinen, kun hiihdetään ensin perinteisellä tekniikalla ja seuraavana päivänä sujakoidaan vapaalla tekniikalla.

Huhtikuun alkuun on vielä hyvä tovi aikaa, mutta olen koonnut muutaman asian mitä kannattaisi ottaa huomioon ensilumen harjoittelussa.

Kun siirrytään kesäharjoittelusta lumelle, tulisi välttää suoraan kaiken harjoittelun siirtämistä lumelle! Kerran päivässä hiihtotreeni riittää aluksi tai on jopa järkevintä. Lumelle siirryttäessä on tärkeää totuttaa lihaksisto pikkuhiljaa hiihtämiseen, jotta vältytään ylikuormittumiselta. Lumi on muuttuva elementti ja varsinkin alkuvuodesta alusta on usein haastava ja epätasainen, joka muuttuu joka kelillä.

Liiallinen kilometrien ahnehdinta ensilumella väsyttää elimistöä ja kireyttää lihaksistoa, siksi onkin tärkeää pitää mukana juoksua (tai jopa rullahiihtoa), liikkuvuutta, salia ja lihashuoltoa. On kuitenkin ymmärrettävää, että välillä haluaa hyödyntää ensilumenolosuhteita enemmän ja esim. vammoista johtuen hiihto voi olla ainut asia mitä voi helposti tehdä. Näissä tapauksissakin pitää olla maltti mukana ja pyrkiä löytämään myös muita tapoja huoltaa lihaksistoa. Kuntoilijankin on hyvä vaihdella vauhteja ja esim. terävät, mutta rennot 10-15 s vedot harjoituksen keskellä tekevät lihaksistolle ja hermostolle hyvää.

Ensimmäiset harjoitukset kannattaa mennä ilman liian tarkkaa sykkeen seurantaa, koska uusi elementti nostaa sykettä merkittävästi, mutta ajan kanssa sekin tasoittuu. Hiihdä mieluummin tunti hyvällä tekniikalla kuin 1,5 h keräten minuutteja. Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa keveiden harjoitusten merkityksestä. Jos lumella tulee hiihdettyä liian kovia harjoituksia kuin on suunniteltu, on hyvä tehdä palauttavat ja kevyet harjoitukset hölkäten, sauvakävellen tai rullilla olosuhteista riippuen. Onkin todella tärkeää pitää mukana hyvin rauhallinen aerobinen harjoittelu, jotta pitkän hiihdottoman tauon jälkeen hermosto palautuu ja rentoutuu hiihdon rasituksesta.

Kauden alusta lähtien on hyvä keskittyä myös tekniikkaan. Valitse ladusta hyväkuntoinen pätkä, jossa voit rennosti hiihtää ja keskittyä tekniikkaan ja tasapainon ylläpitämiseen joka lenkillä. Hiihdettäessä vapaalla ylämäkeen kuokka-tekniikalla, kuokkaa myös ns. huonommalle puolelle vahvistaaksesi heikompaa työntösuuntaa. Myös sauvoittahiihto molemmilla tekniikoilla on hyvä aloittaa lyhyissä pätkissä, perinteisellä muista riittävä pito!

Näin syksyisin kelien vaihtelu voi olla suurtakin, siksi on tärkeää huolehtia oikeanlaisesta pukeutumisesta flunssan välttämiseksi. Kuivat vaihtovaatteet olisikin hyvä vaihtaa heti harjoituksen jälkeen, jotta et vilustu. Jos kuitenkin flunssa yllättää, lepää heti.

Näillä eväillä ja ripauksella rentoutta, retkeillen välillä makkaranpaistossa, kohti tulevaa hiihtokautta!

Terkuin, Ritu

Jos kiinnostuit ja haluaisit kasvattaa kuntosi kohti Ylläs-Levi Hiihtoa, niin toivotan juuri sinut tervetulleeksi mukaan Ritun hiihtovalmennuksen pitkiin matkoihin tähtäävään ryhmään joka starttaa 2.12.2024! www.huippumoodi.fi

ps. Tulossa myös: 25.11 pitkiin matkoihin tähtäävä webinaari! Tilaa Ylläs-Levi Hiihdon uutiskirje, ja kuulet näistä ensimmäisenä! pps. Ja ilmoittautumaan pääset Ylläs-Levi powered by Fischer Hiihtoon täältä.